Kontakt

Čáslavská 1067
(Za Budoucnosti)
735 81 Bohumín

602 544 338

Prodejna

Po:Zavřeno
Út:10:00 - 17:00
Št:10:00 - 17:00
Čt:Zavřeno
Pá:Zavřeno
So:Zavřeno
Ne:Zavřeno

(v době volna možnost domluvy telefonicky)




Die Süddeutsche Küche von Katharina Prato - Jihoněmecká kuchyně od Kathariny Prato .,1903 (německy)

Zvětšit
Die Süddeutsche Küche von Katharina Prato - Jihoněmecká kuchyně od Kathariny Prato .,1903  (německy)

839 stran, německy

Grazer Katharina Prato (1818-1897) je považována za jednu z nejúspěšnějších autorek kuchařek. Některé z jejích receptů jsou ještě dnes široce používány. Například její recept na vanilkovou kukr se objevuje v mnoha dalších kuchařských knihách. Fráze "Vezměte to ..." se stala typickou větou, kterou začínají recepty na vaření od Kathariny Prato.

Katharina Prato začíná sbírat léky kvůli žaludeční nemoci svého manžela Eduarda Pratobeveru. Z této sbírky receptů vychází i její kuchařská kniha, která byla poprvé vydána v roce 1858 a publikována v 79 (!) vydáních až do roku 1938. "Vzhledem k tomu, že recepty na vaření, které byly po mnoho let shromážděny pro vlastní potřebu, mi byly velmi užitečné a ostatní mi tleskali rozhodla jsem se zpřístupnit je široké veřejnosti... " říká Katharina Prato, v předmluvě k prvnímu vydání, Graz, srpen 1858 .

V této kuchařské knize najdete nejen četné lahodné recepty, ale i více "kuchyňských experimentů". Na jedné straně najdeme v kuchařské knize obvykle "správné" recepty, ale také "pokyny bez udání množství". Na druhou stranu, některé potraviny z této doby jednoduše nejsou srovnatelné s dnešními potravinami (např. Granulovaný cukr dnes je mnohem sladší než ten cukr v té době ).

Kromě řady receptů najdete také v kuchařce mnoho tipů na servírování v době konce 19. století.
Zatímco bylo běžné na počátku 19. století umístit současně všechna jídla na stůl, bylo v Evropě již od poloviny 19. století zvykem předložit jednotlivé pokrmy jako samostatné menu (Service à la Russe).
Ovoce, pečivo, salát a kompot nebyly předem uspořádány, ale jednoduše umístěny na stůl. V případě potřeby byly na stůl umístěny i sůl a pepřové nádoby, ocet, olej, drcený cukr a sušenky, "aby se k nim mohl snadno dostat někdo u stolu."
Pouze "na obyčejné rodinné pokrmy" byly připraveny pokrmy na talířích nebo miskách jednoduše položeny na stůl, aby každý si mohl vzít co chtěl.

Návrhy jídelního lístku se zaměřují na jídla a pití až na 15 chodů a jsou určeny pro velké nebo jemné společnosti: obědové talíře, rychlé obědy, večeře a "elegantní večeře" (snídaně), snídaně po svatbě , studený bufet pod širým nebem, snídaně a občerstvení...

Autor: Prato Katharina

Rok vydání: 1903

Dostupnost: Prodáno

Kód zboží: 26384

Stav:

Cena: 1000,-



Hlídací pes je služba, která vám umožní sledovat změnu skladové dostupnosti u vámi vybraného zboží.

Stačí zadat Vaši e-mailovou adresu a při naskladnění tohoto zboží, Vám pošleme upozornění na Váš e-mail.

Zavřít okno

Produkt byl úspěšně vložen do košíku

Zavřít okno Nákupní košík